De Twentse Zorgcentra

Evaluatie en doorontwikkeling ONS

De Twentse Zorgcentra startte in 2016 met het gebruik van ONS, het Elektronisch Cliënten Dossier (ECD) van Nedap. Bij de introductie van dit – gebruikersvriendelijke – systeem was niet voorzien in een gedegen training voor de gebruikers. Daarnaast werd geprobeerd ONS te implementeren om andere software systemen heen die al in gebruik waren. Hierdoor werden enkele sterke punten van ONS niet gebruikt. Ook was er geen duidelijke visie op het gebruik van het zorgplan binnen het ECD.

 

In 2020 zette De Twents Zorgcentra een project in om het gebruik van ONS te evalueren en een plan te maken voor de doorontwikkeling van ONS binnen de organisatie. Erik Visser werd als projectleider vanuit EVI-X ingeschakeld om dit project op te zetten en te leiden. De focus moest liggen op de doorontwikkeling van ONS en de aansluiting daarvan op het werkproces van de gebruikers.

 

De inrichting en gebruik van ONS werd daarvoor door een onafhankelijke partij (Accordis, implementatie partner van Nedap) onderzocht. Dat leverde diverse verbeterpunten op.

 

Parallel aan dit project liep een project om de zorg verder te professionaliseren onder andere door introductie van cyclisch, methodisch werken en het gebruik van gestandaardiseerde methoden voor de begeleiding van de verschillende doelgroepen.

 

Door deze projecten op tijd met elkaar te laten samenwerken is een nieuwe format voor het zorgplan ontwikkeld. Dat nieuwe format voldoet aan de kwaliteitseisen vanuit de zorg, aan  de wensen van de medewerkers èn is implementeerbaar in ONS. Het format

  • is gebaseerd op de domeinen van Schalock dat een basis geeft voor goede kwaliteit van leven voor mensen met een verstandelijke beperking;
  • ondersteunt de begeleiding van cliënten met het LACCS programma ten behoeve van cliënten met ernstige verstandelijke of meervoudige beperkingen (EVMB);
  • ondersteunt de begeleiding van cliënten met het Triple-C programma  t.b.v. cliënten met lichte verstandelijke beperking (LVB);
  • maakt gebruik van de domeinen en aandachtgebieden die ondersteunend zijn aan LACCS en Triple-C
  • is flexibel genoeg om ook andere methoden te kunnen ondersteunen
  • biedt mogelijkheden voor SMART geformuleerde doelen en acties

 

Na de introductie van het nieuwe format van het zorgplan, is het met slechts kleine uitbreidingen geschikt gemaakt om ook de volgende methoden te ondersteunen:

  • Dit Vind Ik Ervan!: Instrument om de cliënt ervaring te meten en vast te leggen.
  • INVRA: Methode om passend werk voor de cliënten te vinden en ze daarbij te begeleiden

 

Als onderdeel van de doorontwikkeling van ONS werd de module Kwaliteitsmonitor ingericht om het cyclisch werken binnen de zorg te ondersteunen. De Kwaliteitsmonitor helpt bij het up-to-date houden van de zorgplannen en andere belangrijke zorgdocumenten. Dat heeft de zorgmedewerkers op administratief gebied ontlast, een zeer welkom nevenresultaat.

 

In 2022 startte EVI-X aan het verbeteren van het gebruik van documenten. Naast verbeterd gebruik van labels is ook gestart met het gebruik van ‘Tags”. Daarmee kunnen algemene documenten client specifiek gemaakt worden waarmee wordt veel gebruik van lokaal opgeslagen documenten voorkomen. En daarmee voldoet De Twentse Zorgcentra weer beter aan de AVG wetgeving. Om de documenten ook goed terug te kunnen vinden, wordt een nieuwe opzet van labels die aan documenten toegevoegd worden, in gebruik genomen.

 

Een derde project komt voort uit de visie van De Twentse Zorgcentra dat in principe alle gegevens van de cliënten alleen in ONS opgeslagen worden. Mede daarom is een project gestart om ook de artsen binnen De Twentse Zorgcentra gebruik te laten maken van ONS en daarmee afscheid te nemen van het Huisartsen Informatie Systeem dat nu nog in gebruik is.

 

Binnen dit geheel aan projecten binnen De Twentse Zorgcentra wordt samengewerkt met een grote diversiteit van medewerkers en afdelingen:

  • Regiomanagers
  • Manager Behandeling
  • Gedragskundigen
  • Persoonlijk begeleiders
  • Jobcoaches
  • Afdeling Kwaliteit en Veiligheid
  • ICT-afdeling
  • Functioneel applicatiebeheer
  • Informatie adviseurs
Logo De Twentse Zorgcentra

De Twentse Zorgcentra (DTZC) is de grootste aanbieder van zorg- en dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking in Twente. Ruim 2.000 cliënten maken gebruik van uiteenlopende vormen van zorg- en dienstverlening, die geboden wordt door 2.500 medewerkers en meer dan 600 vrijwilligers. DTZC stelt zich ten doel om ‘jouw leven samen te ondersteunen, dichtbij en deskundig’. Met in de eerste plaats aandacht voor persoonlijke wensen van de cliënten.

 

DTZC werkt vraaggericht en biedt begeleiding, ondersteuning en behandeling aan jong en oud, van moeilijk verstaanbaar gedrag tot meervoudig gehandicapt, van licht verstandelijk beperkt tot ernstig verstandelijk beperkt.